extra informatie zonnestorm

In 1859 werd de aarde geraakt door een superstorm. Op 1 september ontsnapte er een ongekend grote zonnestorm aan de oppervlakte van de zon. Het duurde slechts een minuut, maar de energie-uitstoot was meer dan het dubbele van de normale waarde. Er werd een kracht van 10 miljoen atoombommen op de aarde afgestuurd. Gelukkig moest die vuurkracht nog 150 miljoen km afleggen. De zonnestorm kwam echter wel recht op de aarde af en deed er slechts 17 uur en 40 minuten over om de aarde te bereiken (normaal gesproken zo'n 80 uur). 
De superstorm zette de lucht in brand. Volgens ooggetuigen was de lucht 's nachts bloedrood en zo licht dat je er een krant bij kon lezen. Het poollicht was in grote delen van de wereld te zien, van Frankrijk tot Australië tot Jamaica. Wetenschappers menen dat de zonnestorm in 1859 drie keer krachtiger was dan de sterkte geregistreerde uitbarsting die NASA ooit gedaan heeft. De reden waarom de zonnestorm van 1859 zo sterk was, kwam door samenwerkende factoren. De schade die ontstond op de aarde was niet zo groot, dat was wel in 1859                              Een volledige provincie in Canada werd zonder stroom gezet. Telegraafkabels - de telegraaf bestond toen 15 jaar - vlogen in brand, en  waren er wat branden.
In huidige tijden zou een dergelijke uitbarsting een ramp zijn voor satellieten, elektrische leidingen boven en onder de grond, elektronische apparaten. Een zonnestorm zelf is waarschijnlijk niet ontstaan door platentektoniek, maar waarschijnlijk heeft een zonnestorm wel invloed op platentektoniek op deze aarde.


Foto